czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizza na ciemnym cieście z jarmużem

04
11
2015

Święta coraz bliżej, a ja wolałabym uniknąć komentarzy typu „O jak ty się poprawiłaś”… standardowo listopad = dieta. Choć dieta to za dużo powiedziane, po tylu dietach człowiek inaczej myśli. Dlatego my się nie odchudzamy, my zmieniamy tryb życia i styl odżywiania 😉 I tak też zamiast białej mąki pszennej, mamy pełnoziarnistą, żytnią. Uff… cóż za wstęp. A do tego ostatnio tak reklamowany jarmuż (postanowiłam spróbować a co). I powiem Wam, że jestem mile zaskoczona. Mając do wyboru moją ulubioną pizzę ze szpinakiem a tą nie wiedziałam która lepsza. Jedno jest pewne – obie zielone 😉

 

CIASTO:

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 paczuszka suchych drożdży;
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • 3/4 szklanki wody  (około).

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Ciasto na czas przygotowania fillingu włożyć do lodówki. A po około godzinie rozłożyć na blasze. Posmarować Ketchupem (dzisiaj wersja dla leniuchów 😉 ale oczywiście jak ktoś ma sos pomidorowy niech się nie krępuje). 

FILLING:

Składniki:

  • 400 g jarmużu;
  • czosnek – 1-2 ząbki;
  • 1-2 łyżki oleju;
  • sól, pieprz, vegeta;
  • ogórek kiszony;
  • ser feta;
  • ser żółty – wedle uznania – 15-25 dkg.

Przygotowanie:

Z  jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście i następnie pokroić na grube paski (lub po prostu porozrywać na mniejsze kawałki). Oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek starty na tarce i chwilę przesmażyć. Zwiększyć ogień, dodać jarmuż, podlać jedną szklanką wody i wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Posolić lub dodać vegety. Odstawiamy na chwilę żeby jarmuż wystygł. Ciasto smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym, wykładamy jarmuż. Następnie układamy ogórka pokrojonego w plasterki i ser feta pokrojony w kostkę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym. I gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię