czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami

12
11
2015

To że jestem wielką fanką pierogów już na pewno wiecie, choć może i nie. No w każdym bądź razie 75% zamawianych przeze mnie dań stanowią właśnie pierogi. Uwielbiam je jeść, a ostatnio polubiłam również robienie. Dziś zapraszam na pierogi ze szpinakiem i pieczarkami, pierwszy raz robiłam ale na pewno nie ostatni. Pycha!

Składniki na farsz (ok. 40 sztuk średnich pierogów):

  • opakowanie szpinaku – świeżego – 400g;
  • 250 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 mozzarella;
  • 2 łyżki masła;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie musimy dokładnie opłukać,  pokroić (nie za drobno; małe listki zostawiamy, w całości). Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i przesmażamy ok 5 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy porcjami szpinak, mieszając co jakiś czas. Lekko odciskamy z wody, którą puści szpinak i przekładamy do miski. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy kolejną łyżkę masła a następnie dodajemy pieczarki i smażymy na nie za dużym ogniu przez kilka minut. Gdy cała woda wyparuje dodajemy szpinak. Mieszamy wszystko a na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozarellę. Jeżeli jest taka potrzeba możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku. I farsz gotowy.

Składniki na ciasto:

  • ok 300 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • woda (ciepła, 1 szklanka);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, dolewamy wodę i zagniatamy. Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy. Ciasto nie może być  za cienkie, na grubość mniej więcej 4-5 milimetrów. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki.  Brzeg ciasta smarujemy wodą do połowy (żeby lepiej się sklejało). Wkładamy około łyżeczkę farszu. Składamy. Brzegi przygniatamy widelcem żeby się nie rozkleiło. I gotowe. Przed gotowaniem, układamy na czystej i świeżej ściereczce bawełnianej. Pierogi wrzucamy partiami (po ok. 10 sztuk) do osolonej, gotującej się wody. Przez pierwszą minutę mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3-4 minut. Przed podaniem Polewamy śmietaną i posypujemy ulubionym serem.  

Smacznego!!!

Komentarze 2 komentarze

Pierwszy raz w życiu jadłem i widziałem takie pierogi … ciekawe połączenie i smaczne … a no i zdrowe chyba bo szpinak. Będę silny jak Papaj 😉

No, no a Papaj fajny był 😉

Napisz swoją opinię