czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krupnik

10
11
2015

Taki niby krupnik… a taki pyszny 😉 No a ja jestem wielką fanką kaszy jęczmiennej, więc… Cóż ja mogę więcej powiedzieć na ten temat. Krupnik to po prostu krupnik 🙂

 

Składniki (4-5 osób):

  • 3 żeberka;,
  • 2 małe marchewki,
  • mała pietruszka,
  • kawałeczek selera,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 8 łyżek kaszy jęczmiennej. 

Przygotowanie:

Wstawiamy żeberka (u mnie każde mięso na którym gotowana jest zupa, zarówno wieprzowe jak i kurczak, jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie – ok 3 litrów). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Po pół godzinie dodaję wypłukaną wcześniej kaszę.  Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewki pokrojone w talarki, pietruszkę i selera. Gdy mięso i kasza są miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.  Na koniec jeżeli jest taka potrzeba można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Napisz swoją opinię