czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krokiety z kapustą i grzybami

23
11
2015

Krokiety, barszczyk czerwony, niemal na każdym weselu, na każdej wigilii być muszą. Ja sama szczerze powiedziawszy nie jestem wielką ich fanką. Zdecydowanie wolę pierogi 🙂 Ale cóż zrobić kiedy mój mąż za nimi wręcz przepada, a teraz dołączyła do niego moja starsza córka. Nie pozostaje nic innego jak robić. Dziś są to krokiety z kapustą i grzybami, gdyż takie właśnie zażyczyła sobie moja pociecha. Nie powiem troszkę czasu mi to zajęło, ale jak to mówią uśmiech na twarzy dziecka – bezcenne!

 

Składniki ciasta naleśnikowego (wyszło mi ok 20 krokietów):

  • Mąka – 2-3 szklanki;
  • Mleko – ok 0,5 litra;
  • 4-5 jaj;
  • woda gazowana – ok 1 szklanki;
  • sól – szczypta;
  • Olej.

Przygotowanie:

Wbijamy do miski jajka, szczyptę soli i mieszamy przy użyciu trzepaczki, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mleko oraz  wodę i mieszamy. Ciasto musi być lejące, ale nie za rzadkie. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, mocno nagrzewamy i wylewamy łyżkę ciasta. Rozprowadzamy ciasto na całej patelni i smażymy z jednej i drugiej strony.

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty;
  • 2-3 marchewki;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • garść suszonych grzybów;
  • ziele angielskie – 3-4 ziarna;
  • liść laurowy – 3-4 sztuki;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy ok godziny. Pieczarki należy opłukać (lub obieramy, jak kto woli). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tylko tak aby je zakryć i gotujemy ok 20 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Kapustę wraz z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju. Chcemy aby się jedynie zeszkliła i była miękka dlatego robimy to na niedużym ogniu i często mieszamy. Gdy jest już miękka odkładamy na bok aby wystygła. Pieczarki ugotowane odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.  Kapustę gdy jest już miękka odcedzamy i po wystudzeniu odciskamy dobrze wodę. Podobnie suszone grzyby – odcedzamy (ja wodę z grzybów dolewam potem do barszczu czerwonego), studzimy. Gdy wszystkie składniki są już zimne. Przepuszczamy je przez maszynkę: kapusta, pieczarki i cebula. Na koniec pozostaje nam tylko przyprawić farsz – solą, pieprzem, lub innymi ulubionymi przyprawami. Trochę to trwało, ale pyszny farsz gotowy!

Naleśniki gdy wystygną, smarujemy farszem. Zawijamy. Obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na patelni. Na kolor złoty. Podajemy najlepiej z Barszczem czerwonym.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię