czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierogi „Ruskie”

20
10
2015

Pierogowe szaleństwo trwa! No bo jak szaleć to szaleć! Coś dla zwolenników dań bezmięsnych. Różnie robi się te pierogi, niektórzy do farszu dodają skwarki lub jakieś mięso, cebulę. Jak chcąc zrobić przyjemność mamie przygotowałam je zgodnie z przepisem babci. Czyli w środku tylko ziemniaki i mięso. A pieroga zawsze można czymś okrasić 🙂

Nie wiem które lepsze, czy te czy może te z mięsem. Jestem takim łasuchem pierogowym, że nie macie pojęcia! 😉

 

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 0,5 kg twarogu półtłustego;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez maszynkę lub praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. I farsz gotowy 🙂

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • woda (ciepła, 1-2 szklanek);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, dolewamy wodę i zagniatamy. Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy. Ciasto nie może być  za cienkie, na grubość mniej więcej 4-5 milimetrów. Z ciasta wycinamy kółka.  Brzeg ciasta smarujemy wodą do połowy (żeby lepiej się sklejało). Wkładamy około łyżeczkę farszu. Składamy. Brzegi przygniatamy tym razem palcami żeby się nie rozkleiło. I gotowe. Teraz tylko ugotować  w osolonej wodzie z dodatkiem masła, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, ok 4-5 minut (nalezy od grubości ciasta,najlepiej sprawdzić).

Podajemy tak jak lubimy,np. skwareczkami 😉

Smacznego!!!

Komentarze 2 komentarze

jak dla mnie do farszu musi być jeszcze podsmażona w sporej ilości cebulka i obowiązkowo jeszcze pieprz ziołowy, jak nie mam pieprzu ziołowego to nie robię ruskich pierogów, to daje niespotykany smak farszu, a co do ciasta to absolutnie bez jajka ( od jajka ciasto jest twarde) i ja dodaję odrobinę oleju, żeby ciasto było bardziej elastyczne……………..a po za tym pierogi tak wykonane to najlepsze pierogi ruskie na świecie !!!!!

Witam Pani Beato.
Ja próbowałam już wiele przepisów na ciasto, w tym również bez jajek, na mleku, na oleju. Jednak mimo wszystko ten podany jest jak dla mnie najlepszy. Ciepła woda sprawia że ciasto jest sprężyste. Natomiast na pewno przy najbliższej okazji dodam pieprzu ziołowego aby sprawdzić Pani przepis.
Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Napisz swoją opinię