czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kremowa zupa pomidorowa z pęczakiem

29
10
2015

Nieraz tak jest, że z niczego można zrobić coś naprawdę wyjątkowego i pysznego. I dla mnie ta zupa jest własnie taka. No bo Passata pomidorowa lub przecier, trochę kaszy, cebula są zawsze w naszych domach niemal zawsze. No i jeszcze dodam, że zupę robi się bardzo szybko, choć właściwie robi się sama 😉 Podsumowując myślę, że był to dobry, a przede wszystkim smaczny pomysł był! 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 litr wody;
  • 1 marchewka;
  • 1 kostka rosołowa;
  • 2 listki laurowe;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 cebula;
  • 8 łyżek kaszy pęczak;
  • Passata pomidorowa – 500 ml;
  • koperek;
  • chilli;
  • pieprz;
  • sól.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wstawiamy do wszystko na gazie. Na patelni rozgrzewamy olej, wysypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszę. Wszystko to przesmażamy ok 5 minut (tylko tak żeby się nie spaliło – ciągle mieszając).  Gdy woda w garnku się zagotuje dodajemy do niej kaszę. Wszystko gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy Passatę i koperek (w oryginalnym przepisie były zioła, ale ja z nich zrezygnowałam). Wszystko gotujemy jeszcze ok 10 minut. Jeżeli czujemy taką potrzebę doprawiamy solą , pieprzem i chilli. Podajemy z koperkiem, natką pietruszki lub świeżą bazylią. I zupka gotowa!

Smacznego!

Napisz swoją opinię