czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Skrzydełka w sosie ketchupowym

23
06
2015

Tak jak obiecałam, będzie mięsko 😉 Nie jest to co prawda golonka, ale… prościutkie w wykonaniu, smaczniutkie, niezwykle aromatyczne i jakże efektownie wyglądające danie. Sos ketchupowy z dodatkiem miodu, imbiru, czosnku i sosu sojowego daje w efekcie rewelacyjny słodko-pikantny smak. Musicie koniecznie spróbować. U mnie podane z młodymi ziemniaczkami i warzywami. Ale surówka w zupełności wystarczy 🙂

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 kg skrzydełek;
  • 1 szkl. ketchupu;
  • 3 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka  startego imbiru;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Składniki na sos mieszamy razem w garnku. Następnie opłukane i osuszone skrzydełka obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na ok 1,5 godziny. W oryginalnym przepisie skrzydełka trzeba było gotować w sosie przez 1,5-2 godzin, ja natomiast upiekłam je w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez ok 2 godziny.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię