czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

24
06
2015

No własnie tak to mniej więcej ze mną jest. Jak cisza to cisza, a jak się rozpiszę… Bo wiecie przecież, że to że nie wrzucam przepisów nie znacz, że nie gotuję. Gdyż gotuję a i owszem. Zdjęcia cykam i czekają na odpowiedni czas. I taki własnie oto czas nadszedł dla naleśników ze szpinakiem! Tara! I proszę nie wzdychać na myśl o szpinaku, naleśniki pierwsza klasa 😉 No i jeszcze pieczarki mamy do tego 😉

 

Składniki ciasta:

  • Mąka – 3-4 szklanki,
  • Mleko – ok 0,7 litra,
  • 4-5 jajek,
  • sól – szczypta,
  • cukier waniliowy,
  • Olej,

Przygotowanie:

Wbijamy do miski jajka, szczyptę soli i mieszamy przy użyciu trzepaczki, następnie dodajemy stopniowo mąkę, oraz mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy cukier waniliowy. Ciasto musi być dość gęste ale lejące, wtedy naleśniki wyrosną najlepiej. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju, mocno nagrzewamy i wylewamy łyżkę ciasta. Rozprowadzamy ciasto na całej patelni i smażymy z jednej i drugiej strony.

Składniki farszu:

  • 400 g szpinaku;
  • 200-300 g pieczarek;
  • śmietana 18% – wedle uznania – ok 0,5 szklanki;
  • cebula;
  • czosnek – 1-2 ząbki;
  • ser żółty – wedle uznania – 15-25 dkg;
  • sól;
  • pieprz;
  • bazylia (najlepiej świeżo siekana).

Przygotowanie:

Cebulę szatkujemy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę (dość drobną). Wszystko to smażymy do momentu aż woda odparuje z pieczarek (można trochę posolić żeby pieczarki szybciej puściły wodę). Szpinak myjemy, szatkujemy i dodajemy do cebuli i pieczarek, przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy czosnek starty na tarce i smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy bazylię, śmietanę i żółty ser. Naleśniku wypełniamy szpinakiem, zawijamy (ja tym razem jak krokiety), a na koniec posypujemy żółtym serem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię