czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Musaka z pieczonych warzyw

24
06
2015
Tak sobie myślę, że gdyby nie pierogi to chyba kuchnia grecka byłaby bliższa mojemu sercu. Choć dobrą chińszczyzną też nie pogardzę… Ale nie o tym dzisiaj tutaj będziemy radzić. Zapraszam na pyszną Musakę z pieczonych warzyw. Danie bez mięsa, ale myślę że niejeden „mięsożerca” będzie zadowolony i najedzony 🙂  Mój przynajmniej był 😉

 

Składniki (4-6 porcji):
  • 1 pokrojony w grube plastry duży bakłażan;
  • 2 pokrojone w grube plastry średnie cukinie;
  • 1 pokrojona w talarki cebula;
  • 2 grubo posiekane czerwone papryki z usuniętymi gniazdami nasiennymi;
  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka posiekanego tymianku;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 jajka;
  • 300 ml greckiego jogurtu;
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki, z zalewą;
  • 3-4 łyżki sera  grana padano ( w oryginale było 55 g greckiej fety).

Przygotowanie:

W naczyniu do pieczenia układamy bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Wszystko to skrapiamy oliwą z oliwek i lekko mieszamy. Przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. Do momentu, aż warzywa zmiękną. 

W tym czasie ubijamy jajka z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa są gotowe, wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

Połowę warzyw układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pomidorami wraz z zalewą. Następnie układamy kolejną warstwę warzyw. Zalewamy mieszaniną jaj z jogurtem, a następnie posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku przez 45-60 minut, do momentu aż musaka będzie dobrze zrumieniona. 

I gotowe! Smacznego!!!

Napisz swoją opinię