czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kasza gryczana w pomidorach

29
04
2015

Witam Serdecznie po „krótkiej” przerwie 😉

Ostatnio stałam się mistrzynią w gotowaniu na czas 🙂 Średnio obiad przygotowuje 20 minut, jakoś tak czas nie pozwala mi na dłuższe pobyty w kuchni. Ale nie znaczy to, że jedzenie jest mniej smaczne. Dzisiaj jedno z takich mega szybkich dań. Specjalnie na życzenie mojego męża który jest fanem Kaszy Gryczanej (na marginesie bardzo zdrowej). Szybkie, smaczne i zdrowe!

Składniki (2 porcje):
  • Kasza gryczana 2 torebki;
  • 2 -3 łyżki oleju;
  • 1 por(część biała);
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • Passata pomidorowa;
  • papryka słodka;
  • papryka ostra;
  • sól;
  • pieprz;
  • śmietana – 2-3 łyżki;
  • bazylia świeża.

Przygotowanie:

Na początek wstawiamy wodę na kaszę. Pora obieramy i kroimy w talarki.  Czosnek kroimy, ścieramy jak lubimy. Gdy woda się gotuje wstawiamy kaszę, ale na dosłownie 7-8 minut.  Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pora i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy podgotowaną wcześniej kaszę. Smażymy wszystko przez chwilę. Dodajemy passatę pomidorową. Wszystko dusimy do momentu aż kasza będzie miękka (ok. 10-15 minut).  Dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki. Gdy już doprawimy danie, dodajemy śmietanę. Gdy wszystko się zagotuje, wykładamy kaszę na talerz i posypujemy świeżą bazylią. I gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię