czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizza ze szpinakiem

10
02
2015

Wczoraj obchodzono święto Pizzy. Obeszłam i ja 😉 Efekty widzicie na poniższych obrazkach. Pizza ze szpinakiem. Pycha! Nawet nie sądziłam że będzie taka pyszna. Polecam gorąco!

 

 

SOS POMIDOROWY:

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (całe),
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki vegety,

Przygotowanie:

Pomidory wstawiamy w rondelku (ja ich nie kroję, po prostu rozgniatam), gotujemy. Dodajemy cukier i vegetę. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.

CIASTO:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • gałka muszkatołowa,
  • 3/4 szklanki wody  (około),

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Ciasto na czas przygotowania fillingu włożyć do lodówki. A po około godzinie rozłożyć na blasze. Posmarować sosem pomidorowym.

FILLING:

Składniki:

  • 400 g szpinaku;
  • śmietana 18% – wedle uznania – 0,5-1 szklanki;
  • cebula;
  • czosnek – 1-2 ząbki;
  • ser żółty – wedle uznania – 15-25 dkg.

Przygotowanie:

Cebulę szatkujemy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Szpinak myjemy, szatkujemy i dodajemy do cebuli, przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy czosnek starty na tarce i smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę. Odstawiamy na chwilę żeby szpinak wystygł. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy szpinak. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.

Smacznego!!!

 

Komentarze 2 komentarze

Rewelacja, dzieki 🙂

Proszę Bardzo :-*

Napisz swoją opinię