czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Wątróbka w sosie musztardowym

17
10
2014

Nie wiem jak to się stało, że wcześniejszy wpis był latem a ten niestety jesienią. I do tego dzisiaj mamy taką brzydką jesień, zimno, mokro i nie fajnie. Ale nie ma tego złego… jak było cieplutko po pierwsze że jeść się nie chciało, to i z gotowaniem słabo było. A w taką byle jaką pogodę można naprawdę rozwinąć skrzydła i polecieć! Ja dzisiaj za daleko nie pofrunęłam, bo to po prostu wątróbka jest, ale tak jakoś ostatnio mam na nią ochotę. Ale zdaję sobie sprawę, że to przepis nie dla każdego, dlatego dla wszystkich nie zwolenników wątróbki 😉 Polecam zamiast niej użyć piersi z kurczaka. Ale się rozpisałam… Niom to zapraszam na pyszną wątróbkę i do niej pyszne mega zdrowe brokułowe puree.

 

Składniki (2 porcje):

  • wątróbka drobiowa – 50dkg;
  • miód – 2 łyżeczki;
  • musztarda – 2 łyżeczki;
  • olej rzepakowy;
  • sól;
  • pieprz;
  • mleko (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wątróbkę należy najpierw opłukać, i jeśli mamy na to czas możemy ją wymoczyć w mleku (traci swoją goryczkę) około godziny. Odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos mieszając miód, musztardę, sól, pieprz i śmietanę (ja użyłam jogurtu naturalnego). Teraz na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy wątróbkę  i smażymy. Nie trwa to zbyt długo gdyż wątróbka szybko robi się miękka. Na koniec wlewamy sos i czekamy tylko aż się zagotuje. I koniec super szybka bomba żelazowa w postaci wątróbki gotowa. Można podać z czym tylko chcecie, u mnie jak widać na zdjęciu z brokułowym puree! 😉

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię