czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Brokułowe puree

17
10
2014

Z okazji … no właśnie z takiej okazji, że został mi jeden brokuł w lodówce a ziemniaki, ryż i kasza się skończyły 😉 Ale dzięki temu dowiedziałam się jakie pyszne może być brokułowe puree! Jakie zdrowe, jakie pięknie zielone i jakie pyszne chciałoby się krzyczeć!!! 😉 Ale to oczywiście dla fanów Pana Brokuła. Nie MasterChef, nie żaden Top Chef, dla mnie powinien powstać Fast Chef 😉 Bijemy rekordy Kochani, czas przygotowania ok. 10 minut 😉

Składniki (2-3 porcje):

  • brokuł 400g (mniej więcej średniej wielkości brokuł);
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • mleko 1-2 łyżki;
  • masło 1-2 łyżki;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

W garnku wstawiamy wodę. Rozdrabniamy brokuły na małe różyczki. Gdy wodą się zagotuje wrzucamy brokuła. Gotujemy, od momentu zagotowania wody 4 minuty. W tym czasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce. Odcedzamy brokuła, dodajemy czosnek, masło, mleko. Miksujemy blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czas stop! Gotowe!

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię