czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Cukinia grilowana z serem

14
08
2014

Cukinia mogę śmiało powiedzieć, moje odkrycie roku! Bo naprawdę w tym roku króluje na moim stole, na drugim miejscu za szpinakiem. zresztą chyba nie muszę przypominać: Bigos z cukinii, Placuszki cukiniowe, Krem z cukinii, Delikatne szaszłyki, i na koniec Leczo. Do tego wszystkiego Proszę dopisać cukinię grilowaną z serem. Ja użyłam sera żółtego, ale wiem że mozzarella też będzie super pasowała. Aromatyczna, delikatna, pychota, po prostu rozpływa się w ustach. Aż wstyd przyznać ale zjadłam prawie całą na raz!!! I Wam też radzę: Zróbcie to w domu!!! 😉

 

Składniki:

  • 1 cukinia;
  • ser żółty – ok 4 grubych plasterków;
  • papryka słodka – 2 łyżeczki;
  • sól;
  • pieprz;
  • chilli – 1/4 łyżeczki;
  • kolendra suszona – 1 łyżka;
  • sos sojowy – 2-3 łyżki;
  • olej – 1-2 łyżki.

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania cukinii i pokrojenia jej w plasterki 0,5-0,7cm. Solimy ją dokładnie i odkładamy na chwilę na bok. W tym czasie robimy marynatę. Mieszamy: sos sojowy, olej, paprykę słodką, chilli, pieprz i rozgniecioną w moździerzu (lub rozwałkowaną wałkiem 😉 ) kolendrę. Wszystko mieszamy i smarujemy tym cukinie. Odstawiamy do lodówki na ok 30 minut (może być dłużej). Teraz grilujemy w piekarniku lub po prostu pieczemy temp 180 stopni. Po obu stronach. Gdy cukinia jest już miękka na jeden kawałek cukinii kładziemy ser i przykrywamy drugim kawałkiem cukinii. Jeszcze chwilę trzymamy w piekarniku, żeby ser się roztopił i już.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię