czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka z mozzarellą i truskawkami

16
06
2014

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Moja propozycja na dziś zapewne nieco Was zaskoczy, choć może i nie. No w każdym bądź razie ja truskawki w takim połączeniu jadłam po raz pierwszy. Szpinak, mozzarella, truskawki…. No i co wy na to? Z mojej strony tylko jedno słowo… PYCHA!!! Ach jeszcze jedna uwaga, najlepszy będzie szpinak o małych listkach, polecam ten z Lidla.

Składniki:

  • szpinak 100g;
  • truskawki 1 szklanka;
  • oliwa z oliwek 1 łyżka;
  • jogurt naturalny (lub śmietana) 6 łyżek;
  • mozzarella 120g;
  • pieprz;
  • pestki słonecznika opcjonalnie.

Przygotowanie:

Szpinak przebieramy, starannie myjemy i osuszamy. Truskawki  należy dokładnie wypłukać i osuszyć. Do miski wkładamy szpinak, truskawki i pokrojoną w kawałki mozarellę. Następnie przygotować sos z jogurtu (śmietany), oliwy z oliwek i pieprzu. Polewamy nim przygotowaną sałatkę. Można posypać wszystko pestkami słonecznika.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię