czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pancakes z musem truskawkowym

20
06
2014

Z tymi truskawkami jak ze szpinakiem, co przepis to obiecuję sobie że koniec z truskawkami. I tak jest do następnego przepisu. Ale spokojnie sezon truskawkowy powoli przemija. Korzystajmy zatem ile się da! Moja propozycja na dzisiejsze śniadanie to Placuszki z musem truskawkowym. Popularnie znane jako Pancakes. Po zjedzeniu jednego tylko jedno przyszło mi do głowy… śniadanie mistrzów 😉 Należy się zwłaszcza piłkarzom Urugwaju za wczorajszy mecz 😉

Składniki:

Pancakes

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 75 g rozpuszczonego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru pudru (uprzedzam że dla mnie za dużo),
  • szczypta soli,

Mus:

  • 1-2 szklanki truskawek;
  • 2-3 łyżki śmietany;
  • 1-2 łyżki cukru.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto smażymy  na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ładnie wyrosło. Delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. W międzyczasie możemy przygotowywać truskawki, myjemy, miksujemy, dodajemy śmietanę i cukier (wedle uznania) i już. Placki smarujemy truskawkami i zajadamy!!!

Smacznego!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię