czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pikantna zupa pomidorowa

16
05
2014

Co prawda zatytułowałam Zupa, ale tak naprawdę chyba powinno się nazywać potrawka. Tylko czym tak naprawdę jest potrawka? No właśnie potrawka to danie z mięsa, a tu go niestety, czy tez stety nie mamy. Niech więc już zostanie ta zupa. Kolejna wersja zupy pomidorowej, już się chyba pogubiłam ile ich mam na blogu. Ale co tam, będzie jeszcze jedna! 😉 A ta jest naprawdę pyszna. Ze specjalną dedykacja dla mojej siostry, która uwielbia ziemniaki!!! Tak tak, bo to jest zupa pomidorowa z ziemniakami! Koniecznie musicie spróbować!

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 ziemniaki;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • puszka pomidorów;
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 2 szklanki bulionu (ja wlewam 2 szklanki wody i dodaję kostkę rosołową, no chyba że mam rosół ;-));
  • słodka papryka;
  • ostra papryka;
  • tymianek;
  • pieprz;
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki, cebulę w talarki, a czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko to smażymy około 10 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.  Następnie dodajemy całą zawartość patelni do garnka z bulionem, dodajemy pomidory, koncentrat, paprykę, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 minut. Do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem możemy posypać pietruszką zieloną, lub udekorować świeżą bazylią.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię