czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Indyk w musztardzie

17
05
2014

Jak ktoś lubi kurczaka, a w dzisiejszych czasach chyba nie spotkałam się z osoba która go nie lubi (no oczywiście nie liczę wegetarian), to lubi i indyka. Choć to nie jest to samo, oczywiście, ale podobne smaki. Indyk jest bardziej wyrazisty i wydaje mi się że smaczniejszy nawet niż kurczak. A jeżeli ktoś jest na diecie, nie ma nic lepszego! A zatem Kochani, jedzmy indyka bo warto! 😉 Dzisiaj pierś z indyka w musztardzie. Dość wyrazista potrawa, ale chyba tez o to między innymi w kuchni chodzi.

Składniki (1 porcja):

  • pierś z indyka 150g;
  • olej rzepakowy;
  • musztarda 3 łyżki;
  • 1 cebula;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i szatkujemy w tzw. pióra. Indyka oprószamy sola i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Na indyka wrzucamy cebulę i to wszystko podsmażamy około 10 minut. Przekładamy indyka do naczynia żaroodpornego. A do cebuli dodajemy musztardę, mieszamy wszystko a następnie przekładamy do naczynia z indykiem. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Do momentu aż indyk będzie miękki. Podajemy z ziemniakami, surówką, czy tez jak ja z ogórkiem konserwowym 😉

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię