czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Delikatne szaszłyki

27
05
2014

Już pewnie nie jeden z Was rozpoczął sezon grillowy. W weekend jak byłam w parku, wszędzie unosił się zapach smażonej kiełbaski. No właśnie, kiełbaska, tłuściutki karczek, boczek, czy inne „zdrowe” przysmaki z grilla. A moja propozycja, nie tylko na grilla, można również swobodnie upiec te szaszłyki w piekarniku, to delikatne szaszłyki, w których stawiam na warzywka!!! I proszę mi tu nie kręcić głowami, bo ja nie mówię karczkowi nie, ale troszkę warzywek nam nie zaszkodzi. A są naprawdę smaczne i jadalne, nawet przez zagorzałych przeciwników mięsa. Mam dowód i jak będzie potrzeba nie zawaham się go użyć 😉 Zagorzała przeciwniczka cukinii wcinała! Więc Wam na pewno też posmakuje 😀

 

Składniki (8 szaszłyków):

  • pierś z kurczaka – 150g;
  • pomidorki koktajlowe – 16szt.;
  • 1 cukinia;
  • 1 cebula;
  • papryka czerwona;

Marynata:

  • łyżeczka kolendry suszonej – trzeba ziarna rozgnieść;
  • łyżeczka gorczycy – rozgnieść;
  • pół łyżeczki bazylii;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 łyżeczka vegety;
  • olej.

Przygotowanie:

Przygotować marynatę, poprzez zmieszanie wszystkich składników. Cukinię umyć i pokroić w talarki, paprykę, mięso pokroić w kawałki. Cebulę również w talarki. Pomidorki umyć. Wszystkie składniki szaszłyków obtaczamy w marynacie ( za wyjątkiem pomidorów) i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, kolejność dowolna. I smażymy na grillu, lub pieczemy w piekarniku (aż mięso będzie miękkie).

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię