czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizzerki z kiełbasą i ceublką

24
03
2014

Jak to mówią gość w dom, Bóg w dom. Tylko powiedzcie mi co tu podać takiemu gościowi,żeby tak szybko, fajnie, smacznie było? A na przykład pizzerinki. Chyba nie muszę pisać co to jest takiego, bo zapewne każdy się domyśla. Takie małe pizze 😉 Plus numer jeden super szybko się je robi, plus numer dwa można zrobić je prawie ze wszystkim, co tylko sobie wymyślimy, tudzież co tylko mamy w lodówce (jak w moim przypadku). Plus numer trzy jak do tej pory nie spotkałam się z osobą której by nie smakowało. No a gość wraca do domu zadowolony. Chyba o to nam chodziło? 😉 Wersja pierwsza, taka …. męska 😉 Kiełbasa, cebula i ser!

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 dkg drożdży;
  • 2/3 szklanki wody gotowanej;
  • 1/4 szklanki oleju;
  • szczypta soli.

Filling:

  • 2 cebule;
  • pętko kiełbasy;
  • ser żółty (wedle upodobań);
  • olej;
  • ketchup;
  • papryka słodka.

Sos:

  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka ketchupu;
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto, a w tym celu ugniatamy mąkę, z solą, olejem i drożdżami rozpuszczonymi w wodzie. Ciasto odstawiamy na bok i w tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Cebulę kroimy, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Gdy jest szklista dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbaskę. To razem smażymy około 10 minut, żeby kiełbasa nie za bardzo nam się spiekła. Na koniec doprawiamy czerwoną papryką (kolor wtedy jest ładniejszy ;-)) Z ciasta formujemy małe pizze, smarujemy je ketchupem, a następnie układamy wcześniej ostudzoną cebulę z kiełbaską. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. I pieczemy około 10-15 minut. W tym czasie robimy sos. Mieszamy wszystkie składniki sosu (czosnek ścieramy na tarce). Gdy pizzerinki są upieczone układamy ser żółty i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika. I gotowe!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię