czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizzerinki z pomidorem i mozzarellą

24
03
2014

No a teraz, że tak powiem wersja damska 😉 Choć chłopcy tą też się zajadali, no i moja córa wcinała ze smakiem. Takie troszeczkę w stylu włoskim. Doskonałe na imprezkę czy też tak po prostu na kolację czy przekąskę. Squisito!!! 😛

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 dkg drożdży;
  • 2/3 szklanki wody gotowanej;
  • 1/4 szklanki oleju;
  • szczypta soli.

Filling:

  • mozzarella 120g;
  • 2 pomidory;
  • zioła ulubione (prowansalskie, bazylia, oregano);
  • oliwa z oliwek;
  • ketchup.

Sos:

  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 łyżka ketchupu;
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto, a w tym celu ugniatamy mąkę, z solą, olejem i drożdżami rozpuszczonymi w wodzie. Ciasto odstawiamy na bok i w tym czasie przygotowujemy wypełnienie, a nie jest to w tym przypadku skomplikowane, zaledwie pokrojenie pomidora i mozzarelli w talarki. Z ciasta formujemy małe pizze, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Układamy plasterek pomidora, jego też delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. I pieczemy około 10-15 minut. W tym czasie robimy sos. Mieszamy wszystkie składniki sosu (czosnek ścieramy na tarce). Gdy pizzerinki są upieczone układamy mozzarellę i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Na to listek świeżej bazylii, sosik i ach….zajadamy!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię