czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Waniliowe Babeczki

26
01
2014

Niektórzy rodzice mają problem, bo dziecko nie chce jeść. Bo tego nie lubi, tamtego nie lubi. Co jak co, ale ja narzekać nie mogę. Moje dzieci do niejadków nie należą, na szczęście 😉 A słodycze, ciasteczka, paluszki i inne słodkości są na pierwszym miejscu. Moja rada: zamiast jakiś byle jakich ciasteczek, w których nie wiadomo co jest, lepiej zrobić coś samemu. A moja Zuzia wręcz sama się domaga co chwilę, mamo to, mamo tamto. A w ten weekend dowiedziałam się że już od tysięcy wieków nie jedliśmy muffinek 😉 A zatem, na specjalne życzenie mojego dziecka, babeczki vel muffinki. Proste, smaczne babeczki waniliowe.

 

Składniki (ok. 25 sztuk):

  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 sztuki budyniu śmietankowego,
  • łyżka kakao,

Przygotowanie:

Zaczynamy od masła, które trzeba roztopić i ostudzić. Następnie wszystkie składniki trzeba dobrze utrzeć. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, mieszamy. Teraz proszek, budyń, mąką i masło. Dokładnie mieszamy. Nakładamy do foremek na babeczki wysmarowanych niewielką ilością masła. Do części ciasta możemy dodać kakao, wtedy będziemy mieć czekoladowe babeczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni, około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię