czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i ogórkiem kiszonym

26
01
2014

Jestem wielką fanką sałatek. A najlepsze są najczęściej takie które powstają w momencie gdy otwierasz lodówkę 😉 Sałatka jednak potrzebuje dobrego sosu, bez niego ani rusz, choćbyś do niej dodał nie wiadomo jakie smaczne składniki. Ostatnio najbardziej smakuje mi sos a’la winegret. Ach i jeszcze prażony słonecznik, rewelacja! Takie sałatki polecam szczególnie na kolację.  No nic, spróbujecie, zobaczycie. Poniżej dwie wersje sałatki, z kurczakiem i bez kurczaka.

Składniki (2 porcje):

  • sałata 2.0 garści (może być masłowa, może być lodowa),
  • pestki słonecznika 2-3  łyżki,
  • mozzarella jedna gomułka,
  • ogórek kiszony 2 sztuki (może być też korniszony),
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • pierś z kurczaka ok 200g (jeden gruby plaster),

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż się zarumieni. Teraz, jeżeli planujemy do sałatki dodać kurczaka, musimy go przygotować. Przyprawiamy kurczaka, na przykład solą, pieprzem, papryką słodką.  Skrapiamy oliwą i grilujemy ( lub po prostu smażymy na patelni). Gdy kurczak będzie miękki, wyciągamy go, studzimy, a potem kroimy na kawałki.  Do salaterki wkładamy porwaną sałatę,dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostki razem z ogórkami. Dodajemy kurczaka, oraz pestki słonecznika. Na koniec polewamy sosem, który robimy poprzez wymieszanie oliwy, musztardy i soku z cytryny, dobrze wymieszanych. I gotowe. 15-20 minut i sałatka pierwsza klasa!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię