czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

25
01
2014

Hmm… może nie będę się tu rozpisywała, bo jakby to powiedzieć, znowu mega zielono, diabelnie zdrowo i smacznie. No tak ale to oczywiście tylko dla fana szpinaku. Słowo harcerza ostatni raz… na jakiś czas,  przez dziesięć wpisów zero szpinaku 😉 A tymczasem, makaron, który sama zrobiłam, a do niego kurczaczek i szpinaczek. Zapraszam!

 

Składniki (2 porcje):

  • makaron razowy (oczywiście może być taki jaki lubicie najbardziej, niekoniecznie razowy 😉 ),
  • szpinak 250 gram świeżego szpinaku (lub paczka mrożonego),
  • pierś z kurczaka – połówka (ok 300g),
  • czosnek 1-3 ząbków (wedle uznania),
  • jogurt naturalny 3-4 łyżki (jogurt w wersji light, ale może być śmietana),
  • olej 1-2 łyżki,
  • estragon (świeży lub suszony),
  • bazylia,
  • sok z cytryny 1-2 łyżki,

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, solimy i gotujemy al dente (według instrukcji na opakowaniu). W międzyczasie na patelnię wykładamy szpinak, podlewamy 4 -5 łyżkami wody i mieszając gotujemy, aż zwiędnie przez około 5-7 minut. Szpinak odsączamy na sitku, odciskamy, grubo siekamy i odkładamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek aż się lekko zrumieni. Zmniejszamy ogień do minimum, wkładamy szpinak, estragon, wlewamy jogurt lub jak ktoś woli śmietanę (polecam śmietanę, będzie lepsze). Mieszamy i na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz jak ktoś lubi bazylią. Makaron odcedzamy, wykładamy na niego sos z kurczakiem i szpinakiem. Na koniec można skropić sokiem z cytryny. I gotowe.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię