czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak po śródziemnomorsku

26
01
2014

 Nie wiem jak wy ale jak  danie ma ładną nazwę, mam ochotę je zrobić. No a poza tym, kochani. Dobry kurczak nie jest zły 😉 A tu mamy kolejny przepis na piersi z kurczaka, coś innego niż oklepany kotlet. Do tego mamy warzywko, witaminki, a o tej porze i przy takiej pogodzie, każdemu przyda się no może nie bomba, ale taka bombka witaminowa. A na dworze dzisiaj mamy coś jakoś -15. Brr….. Polecam posiedzieć w kuchni zamiast marznąć 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • pierś z kurczaka – jedna pojedyncza,
  • papryka słodka,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • pomidor – 4 sztuki (mogą być również pomidory z puszki),
  • olej 1-2 łyżki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • natka pietruszki około 2-3 łyżki,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • czosnek 2-3 ząbki (wedle uznania),

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy (ja użyłam papryki słodkiej, odrobiny soli, pieprzu, oregano i bazylii) i smażymy na patelni na łyżce oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Kurczaka wyjmujemy i na tej samej patelni na drugiej łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek starty na tarce. Po kilku minutach dodajemy pomidory, kurczaka i sok z cytryny. Jeżeli lubimy bardziej doprawione dodajemy przyprawy. Dusimy wszystko aby było miękkie, pod koniec dodajemy natkę z pietruszki jeszcze chwilę dusimy. Możemy podawać z warzywami, ryżem, makaronem, jak kto lubi. Gotowe!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię