czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tagliatelle z szynką i śmietaną

04
12
2013

Jak ktoś lubi spaghetti carbonara, to na pewno zasmakuje mu ten właśnie makaron. Ja na przykład bardzo lubię taki śmietanowy sos. Do tego niewiele składników. No i na koniec jeszcze czas. Robi się ten sos po prostu błyskawicznie. Ni mniej ni więcej tylko coś jakoś 18 minut 😉 Kupiłam sobie wagę, więc teraz przy niektórych składnikach będzie waga 🙂 A co! 😉

 

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle,
  • 50 g masła ( 3-4 łyżki),
  • 125 g szynki pokrojonej w paski (3 grube plastry),
  • 200 g śmietany,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • parmezan,

Przygotowanie:

Na początek w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Na dużej patelni, rozpuszczamy masło. Dodajemy szynkę i smażymy dopóki nie zbrązowieje, około 5 minut. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy aż zgęstnieje (5-10 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odcedzamy makaron, wyjmujemy na talerz. Nakładamy sos, a na koniec posypujemy startym parmezanem. I już!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię