czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Śledź w śmietanie

22
12
2013

Takie ładne zdanie przeczytałam dzisiaj: Sezon na „Nie jedz tego, to na święta” uważam za rozpoczęty 😉 Ładne prawda? I takie… prawdziwe. Zaczynam od śledzika. Przygotowałam dzisiaj trzy śledziki. W sumie zaczęłam już wczoraj, no ale… Pierwszy z przepisów, mój ulubiony zresztą już mieliście  okazję poznać : Śledź marynowany w oleju. Natomiast śledź w śmietanie, powstał tak jakby na bazie tego pierwszego. Marynata tata sama, podanie inne. Myślę, że też warty polecenia. Dzisiaj był bardzo dobry, ale myślę że jak się „przegryzie”, będzie jeszcze lepszy!

Składniki :

  • 0,25 kg solonych matiasów,
  • 2 cebula,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 7-10 ziarenek pieprzu,
  • 7-10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,

Wykonanie:

Solone śledzie trzeba wymoczyć w wodzie, żeby nie były takie słone. Niestety nie mogę wam podać dokładnego czasu. Wszystko zależy od śledzi. Kiedyś moczyłam około 10-12 godzin, ale tym razem wystarczyły 2 godziny. Jak widać w dzisiejszych czasach nawet śledzie są inne.  Przygotowujemy marynatę – Do 2 szklanek wody  dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele i zagotowujemy. Teraz odstawiamy do wystygnięcia.  Do wody z przyprawami dodajemy ocet (ja akurat dodałam ok -pół szklanki, ale można więcej lub mniej zależy od preferencji) Metoda prób i błędów. Do zalewy wrzucamy pokrojone śledzie. Pozostawiamy na około 12 godzin. Po tym czasie, odcedzamy śledzie. Cebulę kroimy i sparzamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, cebulę, jabłko i śledzie pokrojone w paski. Dodajemy śmietanę i doprawiamy, cukrem, pieprzem świeżo mielonym i ewentualnie solą. I gotowe.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię