czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Śledź w pomidorach

22
12
2013

Tak, kolejny śledź który już od dość dawna w wigilię gości na moim stole. Zresztą jakby to powiedzieć, dla mnie w święta mogłyby być na stole tylko śledzie 😉 Uwielbiam po prostu, jak zdążyliście zauważyć, w marynacie octowej szczególnie. Ale dobrze zrobionym solonym też nie pogardzę 🙂 I nie mogę zrozumieć ludzi którzy nie lubią śledzi, a powiem wam że z wiekiem poznaję ich coraz więcej 😉 Nie da się ukryć, z każdym rokiem coraz starsza jestem… to smutne… Chyba pójdę zjeść śledzia na poprawę humoru 😉 Choć wtedy chyba mój mąż by mnie zabił, wzrokiem oczywiście 😉 Zgodnie z: „nie jedź tego, to na święta” 😉

 

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie (ok 10 ziarenek),
  • pieprz (ok 10 ziaren),
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 duże cebule,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

Przygotowanie:

Solone śledzie trzeba wymoczyć w wodzie, żeby nie były takie słone.  Tak jak już mówiłam kilkakrotnie, nie mogę wam podać dokładnego czasu. Wszystko zależy od śledzi. Sprawdzamy. Jak już nie są takie słone, zalewamy zalewą octową na noc. Przygotowujemy ją, z wody, octu, cukru, liści laurowych, ziela i ziaren pieprzu. Na drugi dzień, w szklance oleju trzeba zeszklić 3 cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy trochę cukru (ok pół łyżeczki) i 2 łyżeczki koncentratu. Studzimy.  W tym czasie przygotowujemy śledzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na koniec układamy w naczyniu, przekładając śledzie cebulą . I gotowe.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię