czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa Krem z Pieczarek

17
11
2013

Już jedna pieczarkowa, w postaci kremu jest na blogu Zupa Pieczarkowa Krem. Dzisiaj w troszkę innej postaci, tzn. konsystencja mniej więcej taka sama, w końcu krem to krem. Ale smak … inny. Po pierwsze, w tej zupie nie ma ziemniaków, nie ma mięsa tylko pieczarki. Tylko jedno mi się ciśnie na usta REWELACJA. Naprawdę polecam! Warto!

 

Składniki:

  • 10 g masła,
  • 1/2 cebuli, posiekanej w kostkę,
  • 300 g pieczarek, grubo posiekanych
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki estragonu (najlepiej świeży, ja miałam niestety suszony)
  • 2 łyżki serka kanapkowego np Bieluch
  • sól i pieprz,

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i gotujemy do miękkości przez 10 minut, trzeba uważać aby cebula nie zaczęła się rumienić. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki. Dodajemy pieczarki i gotujemy przez około 5 minut, aż pieczarki się zrumienią. Teraz czas na bulion (w 200 ml gotowanej wody rozpuszczam 1 kostkę bulionu warzywnego). Dodajemy bulion i estragon, po zagotowaniu, zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Teraz przelewamy do blendera i miksujemy. Przelewamy z powrotem do czystego rondla. Dodać serek, sól i pieprz do smaku. I zajadamy.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię