czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Polędwiczka wieprzowa z sosem z prawdziwków

07
11
2013

Tak moi mili, jeden z najcenniejszych kawałów mięsa wieprzowego, dziś na moim stole zagościł. Myślę i myślę i normalnie nie wiem co mam napisać. Chyba ciśnienie spadło, biometr niekorzystny, a w telewizji Kiler i nie mogę się za żadne skarby skupić. Więc chyba tym razem daruję sobie wstęp i przejdę od razu do rzeczy. A tylko jedno – warto było 😉

 

Składniki :

  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 kawałków suszonych prawdziwków,
  • maka pszenna 1-2 łyżki,
  • 1 łyżka masła klarowanego,

Wykonanie:

Mięso nacieramy solą, pieprzem i vegetą. Najlepiej żeby chwilę tak postało (ok 1 godzinki). Teraz mięso podpiekamy na maśle klarowanym. Aż się przypiecze dość mocno. Do garnka wlewamy wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. A gdy polędwiczki się podpieką dodajemy je do wody. Żeby sos maiła lepszy smak, można dodać 1 łyżkę vegety. Mięso się tak gotuje ok 45 minut. Teraz przekładamy mięso do naczyń żaroodpornych, do piekarnika piekarnika i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C. Około 1 godziny. Teraz czas na sos. W rondelku zagotowujemy grzyby. pierwszą wodę po zagotowaniu odlewamy (jest gorzka).  Następnie gotujemy jeszcze przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby do wywaru po żeberkach. Następnie na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła. Jak będzie rozpuszczone dodajemy mąkę. Mieszamy i czekamy aż mąka się przypiecze (cała magia sosu zapalanego). Teraz musi ta mąka wystygnąć. Gdy już tak będzie, dodajemy powoli łyżka po łyżce sos. Na koniec wylewamy sos do gotującego się garnka. Teraz Gotowym sosem zalewamy polędwiczki i po ok 20 minutach… Zajadamy!!!

Smacznego


Napisz swoją opinię