czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pęczak z Pieczarkami

27
10
2013

Pęczak…

Przed obiadem…

„Ale co to jest pęczak?” – usłyszałam , zobaczyłam wielkie oczy i zdziwienie. No pęczak, kochani to jest po prostu pęczak 😉 Kasza,  moja ulubiona zresztą. Miny były lichutkie, każdy chciał się wymigać. Mama chciała gotować ryż, Magda ciągle tylko pytała co to jest ten pęczak, a moja córka koniecznie chciała ziemniaczki. Nie ważne, że nie było ich w domu – „Mamusiu to ty szybko idź do sklepu, kup ziemniaczki, ugotujesz i po problemie”  😉 Ale nie postanowiłam i już. Dziś na obiad pęczak czy to się to komuś podoba czy nie!

W trakcie obiadu…

„Nie no dobry ten pęczak”, „A ja chciałam gotować ryż…”, „Mamusiu, najpyszniejsza to jest ta kasza” 🙂

Więc nie kręcić głowami tylko gotować Pęczak! Chyba nie muszę pisać jaki jest zdrowy 😉

U mnie na obiedzie był to dodatek do kurczaka, ale wrzucam jako oddzielne danie.

 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak,
  • 500g pieczarek,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • rozmaryn,

Wykonanie:

Zagotujemy w garnku 4 szklanki wody. Gdy woda się gotuje wrzucamy pęczak. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pół łyżki soli i łyżkę masła. Kasza rośnie , teoretycznie we wszystkich przepisach jakie znalazłam było że na każdą szklankę kaszy, 2 szklanki wody. A ja na pewno dałam więcej dolewałam jeszcze 1-1,5 szklanki. Po 25 minutach gotowania. Wstawiam kaszę do piekarnika, u mnie był nagrzany po pieczeniu kurczaka. Więc do nagrzanego do 180 stopni, potem piekarnik wyłączyłam, a kasz stała tam ok 1 godziny. W tym czasie robimy pieczarki, myjemy, kroimy według uznania, jak ktoś woli drobniej to drobniej, jak grubiej to grubiej. Podsmażamy na maśle klarowanym. Najważniejsze żeby je dobrze doprawić- solą, pieprzem, papryką i uwaga pierwszy raz u mnie rozmaryn. Dałam 3 gałązki, porwałam palcami na mniejsze kawałki. I gotowe. Kaszę z piekarnika, do niej pieczarki, mieszamy i gotowe!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię