czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak z warzywami w rękawie

02
10
2013

W sumie to nie wiem skąd pomysł na to danie. Miał być Kurczak nadziewany farszem z chałki i wątróbki (ale spoko, jeszcze będzie), ale wyszło co innego. Co innego, co nie znaczy gorszego. Powiedziałabym jak szybko, jak świetnie, ale nie powiem bo za często to mówię. Hmm… Więc co tu powiedzieć. Pysznie, aromatycznie, ach no wiem,  najważniejsze – Oszczędnie. Potrzebna nam tylko jedna folia. Żadnych naczyń! A co za tym idzie? Żadnego ZMYWANIA!!! (No oprócz talerzy 😉 )

 

Składnik:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 4 skrzydełka,
  • 8 ziemniaków,
  • 4 różdżki brokuła,
  • 4 różdżki kalafiora,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 marchewki,
  • przyprawa do ziemniaków (kamis),

Składniki Marynaty:

  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki chilli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • koperek suszony – 1 łyżeczka,

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Łączymy wszystkie składniki, i obtaczamy w niej kurczaka. Wstawiamy go do lodówki. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie obtaczamy w przyprawie do ziemniaków. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i kroimy na części. Teraz umieszczamy wszystko w rękawie. Najpierw ziemniaki, potem kurczak i na koniec warzywa. Sosem z marynaty polewamy kurczaka. Zapinamy rękaw. Wstawiamy do piekarnika na około 120 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra, dół). No i cóż nam zostaje. Zajadać!!!

Smacznego!!!


Komentarze 2 komentarze

Siema wszystkich – fajna strona bede tu zaglądał częściej 🙂
—————–

Ostanio dużo czytam blogów, stron a także bywam na forum dyskusyjnym gazety.pl.
Ta strona mnie bardzo zaciekawiła, dodałam sobie ją do ulubionych. Pozdrawiam Anita 🙂

Napisz swoją opinię