czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kotlety Lwowskie

10
10
2013

No właśnie, właśnie. Ile to korzyści płynie z projektu Kuchenne Rewolucje. Korzystają nie tylko restauratorzy i bywalcy ich restauracji, korzysta również moja rodzina. Na obiad podałam Kotlety Lwowskie. Tylko właśnie nie wiem czy to są takie jak Magda Gessler robi, bo w w programie usłyszałam że są dobre. A potem wygooglałam i są. Takie właśnie. Kotlety Lwowskie, tak ładnie i dostojnie brzmi, prawda? A pod nazwą kryje się po prostu kawałek kurczaka z serem 😉  Niech was to nie zniechęci! Zapraszam na delikatne i soczyste kotlety, pyszne.

 

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 25 dkg sera żółtego,
  • 2 żółtka,
  • 1 czerstwa bułka,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżka masła,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz,
  • bułka do panierowania,

Wykonanie:

Na początek  bułkę moczymy w wodzie (tak sobie myślę że w mleku też nie było by źle, może nawet lepiej). Piersi i ser mielimy w maszynce. Podobnie odciśniętą bułkę. Teraz dodajemy żółtka, masło i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kotlety (żeby się nie kleiły,możemy moczyć ręce w wodzie),  teraz tylko panierujemy w bułce tartej, i smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. I już!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię