czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Babka Czekoladowa

30
10
2013

Ostatnio króluje na moim stole. Powinnam wrzucić już dawno, ale za każdym razem gdy chcę  zrobić zdjęcia, okazuje się że nie ma co fotografować. No bo okruszki się nie liczą, prawda? Na blogu jest już BROWNIE, jest też pyszne ale wydaje mi się że to czekoladowe ciasto jest lepsze. O zdrowiu nie powiem nic, choć… czekolada… kiedyś przeczytałam coś takiego:

Czekolada robiona jest z kakaowca.

Kakaowiec to drzewo.

Drzewo to roślina.

A więc Czekolada liczy się jak sałatka. 😉

 

Składniki:

  • 20 dkg masła (lub margaryna),
  • 1 czekolada (mleczna, gorzka, lub mieszana),
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder,
  • masło do smarowania formy,
  • bułka tarta,

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy żeby przestygło. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, oraz na przemian mąkę i letnią margarynę. Do ciasta dodajemy kakao i kawałki czekolady. Na koniec ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni, ok 40 minut – do „suchego patyczka”.

No i zajadamy, szybko, zanim inny nam wszystko zjedzą 😉

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię