Sernik z Brzoskwiniami
Dzisiaj jest to faktycznie sernik z brzoskwiniami ale, powinnam chyba napisać sernik z owocami. Można go robić nie tylko z brzoskwiniami, ale również z ananasem, gruszką itd. Ja bardzo lubię ten sernik i myślę, że wam też będzie smakował. Do tego naprawdę ładnie i efektownie wygląda, a przygotowanie bardzo proste. No nic chyba nie ma już co pisać. Trzeba robić!!!
KRUCHE CIASTO
Składniki:
- 1kostka masła (lub margaryna),
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki,
- 5 żółtek,
Wykonanie:
Czekamy aż masło się nieco rozpuści. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki. Na koniec miękkie masło i zagniatamy z tego wszystkiego ciasto. Po dokładnym wymieszaniu dzielimy ciasto, 3/4 ciasta wykładamy na formę, a resztę wkładamy do zamrażarki.
MASA SEROWA:
Składniki:
- 0,5 -0,7 kg twarogu (najlepiej tłusty),
- 1 budyń śmietankowy,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1/2 kostki masła,
- 1 jajko,
Wykonanie:
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, budyń, cukier i miękkie masło. Ucieramy wszystko mikserem. Jak ktoś lubi można dodać zapach. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto.
Teraz trzeba przygotować pianę. Ubijamy białka na sztywną pianę, oczywiście z odrobiną soli i 3/4 szklanki cukru pudru. Sztywną pianę wykładamy na masę serową. Na koniec, na pianę ścieramy na tarce wcześniej zamrożone ciasto. I gotowe. Pozostaje tylko włożyć ciasto do piekarnika i upiec w temperaturze 180°C, około 40- 50 minut.
Po przestudzeniu zajadamy.
Smacznego !!!