czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placek z Owocami

28
09
2013

Dzisiaj jest to placek ze śliwkami. Ale możne go robić z rabarbarem, truskawkami, wiśniami, śliwkami itd. Nie jest to przepis wygooglany, ani znaleziony w książce kucharskiej. Jest to placek który pachnie moim dzieciństwem. Placek , który uwielbiała moja babcia, musiało tak być skoro w okresie letnim i jesiennym robiła go przynajmniej raz w tygodniu. A nam (mam na myśli jej wnuczki), wcale a wcale to nie przeszkadzało, ba tylko się zajadało! A dziś mam nadzieję że będzie go zajadała moja córa. A i miałam jeszcze jedno dodać robi się go nawet nie szybko, po prostu błyskawicznie.

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanka cukru (jak ktoś lubi słodkie można dodać 1szklankę),
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok 0,5 kg śliwek węgierek,
  • łyżka margaryny,
  • bułka tarta,

Wykonanie:

Jajka miksujemy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej miksujemy aż utworzy się pianka. Dodajemy mąki, olej, wodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy mikserem. I ciasto mamy gotowe. Tortownicę smarujemy margaryną, i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ja wstawiłam do nienagrzanego i wówczas piekło się 20 minut. Teraz wyciągamy ciasto, układamy na nim śliwki (ja obtaczam je w mące ziemniaczanej i posypuje cukrem, ale można tylko obtoczyć w cukrze). I na koniec wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut.

Smacznego !!!

Napisz swoją opinię