czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną

19
09
2013

Tak sobie właśnie wymyśliłam, a co trochę słodyczy niech zagości na naszym stole. W tej marynacie można przygotować nie tylko nóżki, ale również skrzydełka, czy też całego kurczaka podzielonego na części. Zajadałam ze smakiem, niestety przez jakiś czas muszę porzucić bo miodek uczula, a ja ciągle matka polka 😉 Ale wy, śmiało!!! Szalejcie ile wlezie!!!A żeby było do tego zdrowo kasza jaglana, zapewne większość z was nigdy jej nie próbowała, prawda? A warto! I na koniec żeby było kolorowo, sałata ze śmietanką 🙂

 

Składnik:

  • 10 nóżek kurczaka,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • sałata,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,

Składniki Marynaty:

  • 1-2 łyżki musztardy,
  • 2-3 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki chilli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,

Wykonanie:

Przygotowujemy  marynatę i obtaczamy nóżki kurczaka, wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, dzień wcześniej, jeżeli tego samego dnia przygotowujemy to po prostu na kilka godzin do lodówki. Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godzinki, standardowo w temperaturze 180 stopni. W czasie gdy piecze się kurczak przygotowujemy kaszę jaglaną. A jej przygotowanie jest wręcz banalne, polega bowiem tylko na zalaniu jej wodą i postawieniu garnka na gazie. Na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody. Wypłukaną wcześniej kaszę wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Podobnie jak w przypadku gotowania ryżu między ziarenkami tworzą się kanaliki, którymi uchodzi gorące powietrze, dzięki czemu temperatura przy dnie reguluje się sama. Tyle czasu wystarczy w zupełności żeby kasza była pyszna. Czas na sałatę,  w pierwszej kolejności opłukamy dokładnie liście, następnie dzielimy na mniejsze kawałki, i do takiej sałaty dodajemy śmietanę zmieszaną z cukrem i cytrynką. I w tym momencie pewnie nadejdzie już czas na wyjęcie kurczaka z piekarnika 😉

Wykładamy na talerze i Zajadamy!!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię