czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kabaczki i Papryka faszerowane mięsem

23
08
2013

Tak, mogę zdecydowanie powiedzieć. To jest to co Tygryski lubią najbardziej!!! Ja nie wiem dlaczego ja tak długo czekałam żeby to zrobić. Takie pyszności, tak pyszności!!! I jeszcze do tego mojej kochanej córuni tak smakowało, zjadła cały talerz. Nie żebym się chwaliła, ale popisowe!!! 😛 No dobrze to może wreszcie powiem co to jest 😉 Proste, szybkie i zdrowe, czyli standardowo 😉 Kabaczek i papryka nadziewana farszem z mięsa mielonego i ryżu, a wszystko zalane sosem pomidorowym (który notabene najlepiej robi moja mamusia). O tej porze roku danie marzenie!!!

 

Składniki:

  • 2 duże kabaczki,
  • 2 duże papryki,
  • 0,5kg mięsa mielonego,
  • 2 torebki ryżu,
  • koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki,
  • sól, pieprz, vegeta,
  • śmietana 3-4 łyżki,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,

Wykonanie:

Najpierw gotujemy ryż na półtwardo (ok 10-15 minut). W tym czasie obieramy kabaczki ze skóry i kroimy na kilka kawałków. Wyciągamy pestki ze środka, żeby zrobić miejsce dla mięska. Z papryk wyciągamy nasiona. Surowe mięso mieszamy z przestudzonym ryżem, doprawiamy (farsz gotowy). Papryki wypełniamy farszem, podobnie kabaczki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem klarowanym (odkryłam ostatnio, kupuję w pudełku mlekovity , super) układamy w jednym kabaczki, w drugim papryki, dolewamy po szklance wody. Wstawiamy do piekarnika temp. 180°C na około 30 -40 minutek (sprawdzamy widelcem czy miękkie).

Teraz czas na sosik. Gdy już warzywa są miękkie, odlewamy wywar, który się zrobił do garnka. Mieszamy mąki ze śmietaną i zimną wodą. Wywar zagotowujemy. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru do kubka z mąkami i śmietaną w celu zahartowania. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy to do gotującego się sosu. I gotowe!!!

Smacznego!!!!

 

Napisz swoją opinię