czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Brokuły zapiekane z sosem beszamelowym i serem

06
08
2013

Gdy jest tak gorąco, to chyba jedzenie jest ostatnią rzeczą o jakiej myślimy. A już na pewno gotowanie. No bo jak wytrzymać w kuchni gdy na dworze mamy temperaturę 34 stopnie, a w domu ok 28. Ale jak to mówią damy radę. Dzisiaj coś lekkiego i jakże zdrowego. Ach i zapomniałam dodać smacznego. Ja dodałam do tego trochę mięska, oczywiście jak ktoś woli można dodać go więcej. Albo wcale. Rzecz gustu i smaku

 

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 litra mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • pierś z kurczaka,
  • ser żółty – 5 dkg,

Przygotowanie:

Dzisiaj gotowany, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i od momentu zagotowania 5-7 minut. Gdy woda się zagotuję dodaję niecałą łyżkę octu (brokuł zachowa ładny kolorek). Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem, układamy brokuła. Teraz sosik.  W garnuszku rozpuszczamy dwie łyżki masła  klarowanego, po rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki mąki. W rondelku podgrzewamy mleko i gdy jest ciepłe dodajemy do mąki. Cały czas mieszamy gdy się zagotuje doprawiamy, solą, pieprzem i gałką. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze mleka. Na małej patelni podsmażamy na maśle pierś z kurczaka, pokrojoną wcześniej w kawałeczki. Dodajemy do sosu. Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuła. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem brokuła, żeby się nie rozleciał. Na koniec posypuje,y serem, i po rozpuszczeniu sera wykładamy na talerz.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię