czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Dewolaj ze szpinakiem

02
06
2013

Witaminki, witaminki … dla chłopczyka i dziewczynki… Mniam mniam!!! Zdrowe nie znaczy niesmaczne, wszystko zależy od tego jak to przygotujemy. Wierzcie mi gdyby ktoś jakieś 3 lata temu powiedział, że będę wcinała szpinak, nie uwierzyłabym. A tu proszę, chyba jestem największą fanką szpinaku!!! A może ja się zestarzałam… Nieeeee! Jest po prostu pysznie zrobiony!!! Ja najlepiej lubię świeży, ale mrożone liście też są dobre.

 

Składniki:

  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • Bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • 800g szpinaku świeżego,
  • serek topiony,
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% – 2 łyżki,
  • 2 łyżki masła,

Wykonanie:

Na początek  przekroić fileta na pół, rozbić tłuczkiem (ja nakładam woreczek na fileta i rozbijam, wtedy w filecie nie będzie dziur). Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy nadzienie ze szpinaku. Świeży szpinak należy przygotować, odrywamy tylko liście, ogonki odrzucamy. Opłukamy dwa razy, i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tylko tyle żeby zakryć szpinak. Od momentu zagotowania gotujemy ok 6-8 minut. Odcedzamy na sitku. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Solimy odrobinę, jak ktoś może i lubi można dodać ząbek czosnku. Dodajemy śmietanę i serek topiony. I farsz gotowy. Na filecie rozsmarowujemy  masę szpinakową, zwijamy w rulon jak gołąbki. Ja dodatkowo wtykam dwie wykałaczki, żeby lepiej się trzymało. Obtaczamy każdy kawałek w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej (najlepiej świeżo starta, nie taka sklepowa). Dewolaje smażymy na bardzo wolnym ogniu, okręcając z każdej strony i lekko dociskając. Do tego  ziemniaczki  i surówka. I wcinamy!!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię