czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Brokuły zapiekane z serem

01
03
2013

Coś lekkiego i zdrowego, i ciśnie się na usta, dla każdego! Ale niestety znam życie i wiem, że wielu wybierze golonkę (nie żebym miała coś do golonki). Ale nie będę to ani ja ani moja córcia, która uwielbia brokuły (wiem wiem jest wyjątkowa 😉 , hmm… chyba po mamusi 😉 )

 

Składniki:

  • 2 średnie brokuły,
  • twaróg półtłusty – 5dkg,
  • ser żółty – 5 dkg,
  • 1 jajko,
  • mleko – 1/2 szklanki,
  • papryka słodka i ostra,
  • sól (opcjonalnie),
  • pieprz ziołowy,

Przygotowanie:

Mega szybkie danko! Brokuła do parowaru na 10-15 minut. Jeżeli ktoś nie posiada, gotujemy wodę, lekko solimy i od momentu zagotowania dosłownie 4-5 minutek i odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem, wysypujemy brokuła. Teraz sosik. Ser twarogowy rozgniatamy widelcem, ser żółty trzemy na tarce. Mieszamy sery z jajkiem, mlekiem i zagotowujemy w rondelku. Przyprawiamy wedle uznania, moją propozycję znacie. Nie używam soli, ale papryki i pieprz jak najbardziej. Zalewamy brokuła i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut, standardowo w temperaturze 180oC.

Życzę Smacznego!!!

Napisz swoją opinię