czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

01
02
2013

Dzisiaj zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pieczarkami i mięskiem. Na blogu znajdziecie już jedną zapiekankę ziemniaczaną, ale ta jest robiona w troszkę inny sposób. Nie wiem czy łatwiejszy, czy wygodniejszy. Oceńcie sami. Jedno jest pewne… Dobry ziemniak nie jest zły 😉 Specjalnie dla smakoszy ziemniaczków 😉

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 1 cukinia,
  • 30dkg pieczarek,
  • 30 dkg mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów w puszce,
  • 1 cebula,
  • pieprz
  • papryka ostra, papryka słodka
  • sól
  • 3-4 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 0,5-1 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej,

Wykonanie:

Mięso mielone można kupić gotowe i wówczas trzemy na tarce cebulę do mięsa,  ja ostatnio kupuję kawałek szynki i sama mielę razem z cebulą. Podsmażamy mięso na łyżce oleju. Doprawiamy pieprzem, paprykami i  jak ktoś chce odrobiną soli. Przerzucamy mięso do rondelka i dodajemy do niego pomidory z puszki (można je pokroić, ja je po prostu rozgniatam) i gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki na łyżce masła i doprawiamy paprykami i odrobiną soli. Gdy są one miękkie dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez chwilę. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (jak będą za grubo pokrojone będą się długo piekły). Dno naczynia smarujemy masłem, układamy ziemniaki pokrojone w plasterki, następnie kładziemy warstwę mięsa z pieczarkami. Na to układamy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Układamy drugą warstwę ziemniaków, na to mięso z pieczarkami  i cukinię. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Całość polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180°C około 60minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie posypujemy zapiekankę serem żółtym.

Smacznego!!!!

 

Napisz swoją opinię