czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sernik z serków homogenizowanych

02
02
2013

Dzisiaj coś dla leniuchów. I proszę się nie czepiać, 37 tydzień ciąży… chyba powoli tracę siły. Dlatego  zaserwowałam rodzince, lekki sernik z serkiem homogenizowanym. Czasowo, przygotowanie 30-40 minutek, oczywiście nie liczę pieczenia w piekarniku. Jak na ciasto to chyba niedługo.

CIASTO

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2,5  szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki kakao,

Wykonanie:

W pierwszej kolejności rozpuszczamy margarynę i odstawiamy żeby trochę wystygła. Do miski wsypujemy mąkę, następnie cukier, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielamy od białek, i dodajemy je do mąki. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem łączymy. Nie przejmujcie się że nie powstanie jednolite ciasto, gdyż otrzymamy taką kruszonkę.

MASA SEROWA

Składniki:

  • Serek homogenizowany waniliowy – 300-400g,
  • budyń waniliowy,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 białka,

Wykonanie:

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i odstawiamy żeby trochę wystygła. Dwa białka ubijamy na sztywna pianę, standardowo z odrobinką soli. W misce mieszamy serki homogenizowane z budyniem i cukrem. Teraz dodajemy rozpuszczone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

Wykonanie całości:

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy margaryną i posypujemy kaszą manną (lub bułką tartą). Wykładamy 2/3 kruszonkowego ciasta, następnie wykładamy masę serkową, i na koniec reszta ciasta. Teraz należy już tylko upiec nasze cudo, w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Trzymamy ciasto ok. 50 minut. Niestety z jedzeniem musimy troszkę poczekać, gdyż ciasto musi być dobrze wystudzone zanim, zaczniemy je kroić.

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Sernik na pewno jest smaczny, trzeba wypróbować. Wygląda smakowicie.

Napisz swoją opinię