czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

KUGIEL

17
02
2013

Ha! Pewnie zastanawiacie się co to takiego. A zatem, powiem wam. Jest to potrawa z ziemniaków i mięsa. I to właściwie wszystko jeżeli chodzi o składniki. W okolicy z której pochodzi mój tata (świętokrzyskie), w każde większe święto to danie musi być. Musi, po prostu musi. Ja wręcz nie wyobrażam sobie żeby go nie było. Kiedyś jak już powiedziałam głównie w święta, teraz zdaje się że trochę częściej. Na przykład u mnie pojawił się z okazji ostatków 😉 Mniam mniam. I tu niestety mój zdrowy rozsądek… jaki zdrowy rozsądek. Tyle ile można go zjeść, po prostu się w głowie nie mieści. Przykład pytacie? Moja siostra, waga 49-50 kg, jednego wieczoru zjadła 3/4 garnka tego cudeńka. Jaka pojemność garnka pytacie? Hmm jakieś 8-9 litrów 😉 Nieźle co? 😉

 

Składniki :

  • 5-6 kg ziemniaków,
  • 1 kg żeberek,
  • 0,5 kg łopatki,
  • 1 duża cebula,
  • sól – jedna duża łyżka,
  • pieprz – pół małej łyżeczki,
  • masło,

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Teraz trzeba je zetrzeć na tarce. Taka ilość, z całą pewnością ręcznie będzie to mozolna praca, jednak kiedyś robiło się to tylko i wyłącznie w taki sposób, cóż mogę powiedzieć – Warto! Mięso kroimy na kawałki, żeberka (paski) dzielimy na kawałki. Teraz łączymy masę ziemniaczaną z mięsem i dodajemy łyżkę soli, oraz pół małej łyżeczki pieprzu. Duży garnek smarujemy masłem, lub margaryną (żeby kugiel nie przywierał). Teraz przekładamy masę do garnka i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika. Cała filozofia to upiec kugla. Pierwsza godzina zapiekamy go w temperaturze 200°C. Następna  godzina 180°C. I ostatnie 1,5-2 godzin w temperaturze 160°C. Wiele zależy od piekarnika, po 2 godzinach do kugla trzeba zajrzeć, jeżeli widzimy że się przypieka to zmniejszymy temperaturę o 10 stopni. Wiem, że troszkę to trwa, ale raz jeszcze to powiem – WARTO!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię