czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Gotowane Buraczki

13
02
2013

Może nie jest to przepis z pierwszego zdarzenia i dla wielu może wydawać się banalny, ale mam nadzieję że jednak komuś się przyda 😉 Ja ze względu na witaminki, będąc w ciąży powinnam jeść jak najwięcej, natomiast po urodzeniu, też gdyż karmiąca matka polka nie ma za dużego pola do popisu jeżeli chodzi o jedzenie 😉 Żeby to wszystko nie było jak za karę, buraczki oprócz tego że są zdrowe są bardzo smaczne!!!

 

Składniki:

  • 5-6 buraczków,
  • 1 jabłko,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • cukier opcjonalnie,

Wykonanie:

Buraczki należy opłukać i odkroić końcówki z jednej i z drugiej strony (nie obieramy). Wstawiamy do gotowania, i tak gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin (wszystko zależy od wielkości buraczka). Należy pamiętać, że jeżeli podczas gotowania wygotuje nam się woda to dolewamy gorącej gotowanej wody, żeby nam nie stwardniały buraczki. Po ugotowaniu musimy przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do tego ścieramy jedno jabłko i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Czasami można dodać cukru, jeżeli nie są wystarczająco słodkie, ale ja tego nie robię. I gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię