czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

ŁOSOŚ na słodko

28
01
2013

Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb. Mało tego, jest uznawany za jeden z najzdrowszych gatunków ryb. Łosoś ma wysoką wartość odżywczą, ale uwaga drogie Panie ten sam łosoś jest dość kaloryczny. Kiedyś łososia można było znaleźć na niewielu stołach, ale dziś… Łosoś jest wszędzie, dosłownie wszędzie. A sklepy prześcigają się w promocjach, więc jak można, pytam jak można od czasu do czasu nie zafundować sobie Łososia?!!! Hmm… chyba bym przeżyła, szczerze powiedziawszy, ale stoją na przeszkodzie dwie rzeczy… Mój Mąż i Lidl! A zatem kochani dziś łosoś 😉 W tej wersji smakuje mi najlepiej, choć nie zaprzeczam że wielu nie próbowałam. Bardzo prosty przepis od koleżanki Agi (która notabene jest miłośniczką łososia).

Składniki :

  • 2 filety z łososia,
  • 1 duża pomarańcza,
  • pół cytryny,
  • biały pieprz,
  • kilka plasterków masła,

Wykonanie:

Łososia wcześniej marynujemy (ja robię to wieczorem, dzień przed przygotowaniem). Rybkę z dwóch stron posypujemy pieprzem. Na dnie naczynia wyciskamy pół pomarańczy, ja miąższ też zostawiam, i kroimy kilka plasterków cytryny. Układamy łososia, i na górze powtarzamy, pomarańcza i cytryna. I oto cała filozofia marynaty. Wstawiamy do lodówki na noc. Ja paruję rybkę w parowarze, ale równie dobrze można przygotować ją w piekarniku. Łososia wykładamy na folię aluminiową, kładziemy na niego kawałeczek masła, zawijamy. I teraz w zależności jak komu wygodnie, u mnie w parowarze siedzi około 20-25 minut. Ale tak jak mówiłam równie dobrze można do piekarnika, mniej więcej taki sam czas, temperatura 180°C.

Bon appetit!


Napisz swoją opinię