czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kruche BABECZKI

30
01
2013

Niezwykle proste w wykonaniu, już chyba nic prostszego na tym blogu nie będzie. Niezwykle smaczne, uwielbiają je wszyscy malucha do… starucha? 🙂 Żartuję, chciałam powiedzieć, że chyba nie ma osoby która by ich nie lubiła, no chyba że ktoś z reguły nie lubi słodkości. Do tego można je robić z dżemem, marmoladą, czekoladą, świeżymi owocami, z czym dusza zapragnie. Lub też co mamy w domu 😉

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3  szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka margaryny,
  • szczypta soli,

Wykonanie:

Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to żeby wyjąć margarynę wcześniej, żeby była miękka. A teraz zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Kroimy kawałek ciasta i rozkładamy na  grubość około 0,5 -1cm (wałkiem ciężko jest to zrobić, gdyż ciasto się klei, trzeba troszkę podsypać mąką). Wycinamy foremkami do babeczek (ja mam w domu metalowe). Wykładamy wyciętymi kawałkami ciasta foremki (wcześniej wysmarowane tłuszczem, margaryną, lub masłem). Wkładamy do piekarnika, temperatura standardowo 180°C i podpiekamy przez około 10 minut. Jak troszkę wyrosną wyjmujemy z piekarnika i nakładamy dżem, lub owoce, a na koniec zakrywamy ciastem. Ja ciasto rwę na kawałeczki i tak przykrywam dżem. Następnie znowu do piekarnika, na jakieś 10-15 minut, aż się zarumienią. GOTOWE!!!!


Smacznego!!!

Napisz swoją opinię