czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto Marchewkowe z Kremem

14
01
2013

Dla niejednego pewnie nie brzmi ono zachęcająco, ale zapewniam tylko dla tego który nie spróbował. Ciasto można zrobić z kremem lub bez. Zależy czy wolimy słodsze czy mniej słodkie. Ja dzisiaj przedstawiam wersję dla prawdziwych Łasuchów, czyli z kremem 😉

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 2,5 szklanek startej marchewki
  • 1/2 szklanki cukru (do marchewek)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanka cukru białego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • zapach waniliowy
  • 1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
  • 2  szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Ścieramy marchewki (ja na takich średnich oczkach) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinkę, tak żeby puściły sok.

Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy olej i zapach waniliowy. Dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa. Następnie dodajemy mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.  Mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy marchewkę wraz z sokiem i orzechy włoskie.

Pieczemy ok 50-60 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku 180°C. Sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto wystudzić.

KREM

Składniki:

  • 250 g serka philadelphia
  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżek cukru pudru, przesianego

Wykonanie:

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto musimy przekroić wzdłuż na dwa blaty. 3/4kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie, resztę wykładamy na wierzch.

Można ozdobić jak tylko nam się podoba, ja posypałam czekoladą.

GOTOWE!!!

Napisz swoją opinię