czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto Czekoladowe – BROWNIE

10
01
2013

To jest chyba najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. A co do jego smaku, każdy chyba musi ocenić sam. Powiem tak, ciasto było upieczone o godzinie 17:30, jest godzina 19 i połowy brytfanki nie ma 🙂 (i mała uwaga mojego męża jeszcze nie ma w domu, bo nie wiem czy coś by zostało). Nie wygląda co prawda tak efektownie jak w cukierni „Sowa”, ale…  Ciasto idealne dla zapracowanych łasuchów:-)

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 3 łyżki mąki pszennej ,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 masło 200 g,
  • 2 gorzkie czekolady,

Wykonanie:


Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z czekoladami. Odstawiamy do przestygnięcia.

Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki (ja dałam takie dość czubate). I na koniec wlewamy masło i czekoladę.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.
I do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 15-18 minut.

Gotowe!!!

Komentarze 2 komentarze

Zakupy już zrobione, a ciasto w przygotowaniu:-)
pozdrowienia ze Zduńskiej Woli:-)

Mam nadzieję, że smakowało 🙂

Napisz swoją opinię