Kuchenne rewolucje czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.

Kurczak w cieście po chińsku

03
03
2012

Chińszczyzna, jakże modna. Nie bardzo lubię knajpki typu Bambus, czy też Kom Son lub Azja. Po pierwsze nie wiesz co jesz, a po drugie po co. Zrób to sam!!! A gwarantuję, że będziesz zadowolony i najedzony. Dzisiaj nic wyjątkowego bo jedynie kurczak w cieście smażony na głębokim oleju, do tego ryż i warzywka.

KURCZAK W CIEŚCIE

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • miód (3 łyżeczki)
  • przyprawa chińska
  • sól
  • pieprz
  • musztarda (2 łyżeczki)
  • olej
  • 1 jajko
  • mąka
  • mleko (lub piwo)

Przygotowanie:

Przygotować marynatę, zmieszać miód, musztardę, odrobinę oliwy, przyprawę chińską, sól, pieprz. Pierś pokroić w kawałki, takie jak każdemu wygodnie, a następnie wymieszać w marynacie. Najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce. Przygotować ciasto, tak jak przygotowujemy ciasto na naleśniki tylko gęste. Mąka, jajko i trochę mleka (jak ktoś woli można użyć piwa). Obtaczamy kurczaka w cieście i smażymy na głębokim oleju.

Do tego warzywka i ryż gotowany. W tym wypadku poszłam na łatwiznę i użyłam mieszanki chińskiej. Ale polecam przygotowanie wszystkiego osobno. Wszystkie składniki można kupić. Kiełki, pędy bambusa, grzybki Mun itd.

Ryż doprawiam Kurkumą, w ten sposób ładniej wygląda, ale może być również Curry.

I gotowe! Smacznego!!!

Napisz swoją opinię